سازه بتنی سازهای است که در ساخت آن از بتن یا بهطور معمول بتن آرمه (سیمان، شن، ماسه و پولاد به صورت میلگرد ساده یا آجدار) استفاده شده باشد. در ساختمان در صورت استفاده از بتن آرمه در قسمت ستونها و شاه تیرها و پی، آن ساختمان یک سازه بتنی محسوب میشود.
ساختمان های اسکلت بتنی یکی از انواع سازه های بتنی بوده در حال حاضر بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. آرماتوربندی از جمله اساسی ترین قسمت های اجرایی در ساخت اسکلت بتنی است که مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش دارد.
همانطور که می دانید برای ساخت انواع سازه های بتنی به طور کلی از شن و ماسه استفاده می شود که با توجه به ارزان بودن و قابل دسترس بودن این مواد انواع سازه های بتنی از جمله ساختمان های اسکلت بتنی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. سازه پروژه ویلای پندار در کلاردشت به صورت بتنی اجرا گردیده است.
پل یکی از انواع سازه های بتنی بسیار حساس بوده که هر گونه صدمه به آنها موجب خسارت های مالی و جانی بسیاری می شود. با توجه به زلزله های چند سال اخیر به کارگیری انواع روش های مقاوم سازی در ساخت پل ها بسیار مورد اهمیت قرار گرفته است. پل های بتنی اشکال مختلفی از جمله پل های قوسی، پل های صفحه ای، پل های با تیرهای حمال، پل های جعبه ای و پل های قابی می باشد که میتوان این پل ها را به صورت پیش ساخته یا ساخته شده در محل تهیه کرد.
ساخت کانال ها با استفاده از بتن در حال حاضر مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته که معمولاً از این کانالها برای آبرسانی شهری استفاده می شود. کانال ها جزو آن دسته از انواع سازه های بتنی بوده که به دو صورت پیش ساخته و ساخته شده در محل در دسترس می باشد. هزینه کانال های بتنی پیش ساخته معمولاً مناسب تر بوده و همچنین زمان ساخت آن نسبت به کانال های بتنی ساخته شده در محل بسیار کمتر می باشد، از این رو این سازه بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. کانال های پیش ساخته بتنی با استفاده از قطعات بتنی سبک ساخته شده که این امر موجب کاهش وزن کانال ها و در نتیجه حمل و نقل آسان آن شده است. استفاده از این کانال ها موجب کاهش میزان رشد جلبک ها و علف های هرز در مسیر انتقال آب می شود.
به طور کلی سد به معنی دیواری مهار کننده آب بوده که به منظور جمع آوری آب یا تغییر مسیر آب در دره یا میان دو کوه ایجاد می شود. با توجه به اینکه پشت سدها آب زیادی جمع میشود و این آب میتواند نیروی بسیار عظیمی به سد وارد کند مسئله ایستایی و غلبه بر این نیرو در ساخت سدها بسیار حائز اهمیت است. البته در ساخت انواع سازه های بتنی دقت بسیار بالایی به کار گرفته می شود اما ساخت سدها در اولویت قرار دارد. سد های بتنی دارای انواع مختلفی بوده که مهمترین آنها شامل سد های قوسی، سد های وزنی و سد های خاکی می باشد.
دیوار های بتنی یکی از انواع سازه های بتنی متنوع بوده که امروزه انواع گوناگون آن از جمله دیوار بتن سنگی و آجری در دسترس می باشد. دیوارهای بتنی ممکن است به صورت پیش ساخته باشد یا اینکه در محل اصلی ساخته شود دیوار های پیش ساخته نیز دارای انواع گوناگونی بوده که در بعضی از آنها برای مقاوم سازی از میله های فولادی و پنل های مستحکم استفاده شده است. با توجه به اینکه دیوارهای بتنی پیش ساخته در محل کارخانه ساخته می شود این امکان فراهم شده که دیوارها بتنی بدون تاثیر پذیرفتن از آب و هوای موجود مستحکم شود. در پروژه در پروژه ویلای اصطلک از دیوارهای بتنی استفاده شده است
تعمير، جايگزيني يا اصلاح مصالح، اجزاء يا اعضاي خراب شده، آسيب ديده، يا معيوب يك سازه است. به عبارت ديگر، تعمير در واقع شيوهاي است كه به طولانيتر شدن عمر مفيد واقعي سازه و رسيدن به عمر مفيد طراحي آن كمك ميكند. در واقع ما درترمیم بتن می خواهیم شرایط را به نحوی فراهم سازیم تا سازه مشخصات خود را در دوره بهره برداری حفظ نماید.انواع سازه های بتنی بنا به مشکلات بهره برداری ، شرایط محیطی و اشکلات ساخت نیازمند ترمیم و بازسازی میباشند. انواع عیوب سازه های بتنی را می توان به عیوب و تخریب سازه های سازه ای و غیر سازه ای تقسیم بندی کرد.عیوب و تخریب های سازه ای به مشکلاتی اطلاق می شود که بر ظرفیت باربری سازه تاثیرداشته و باعث اختلال در باربری سازه می گردد. از جمله منشاو عوامل تخریب بتن می توان به این موارد اشاره کرد : خوردگی میلگردها، سولفات شدن، فرآیند ذوب و یخ، تبلور نمک، تماس اسیدی، حوادث طبیعی مانند زلزله و آتش سوزی، واکنش قلیایی سنگ دانه ها، سایش و پدیده کاویتاسیون، مشکلات اجرایی و عمل آوری و… در ترمیم بتن و تعمیرات غیر سازه ای ، عملیات انجامی باربر نبوده و صرفا به منظور زیباسازی، جلوگیری از معضلات بهره برداری مانند نشت آب و حفظ دوام دارای اهمیت می باشد.از جمله انواع روش های تعمیرات و ترمیم سازه های بتنی می توان به: قالب بندی وبتن ریزی با بتن حاوی افزودنی های بتن، بتن پیش آکنده، بتن پاشی یا شاتکریت، ترمیم دستی، تزریق رزین اپوکسی و پلی یورتان، بتن اصلاح شده با پلیمر و چسب اپوکسی یالاتکس ، بتن های پلیمری و … اشاره کرد.