امروزه افراد زیادی به دلیل صرفه جویی در هزینه نمای ساختمان و داشتن نمای محکم، از بتن های اکسپوز استفاده می کنند. بتن اکسپوز (بتن نمایان) به عنوان سطح نهایی نما در ساختمان ها به کار می رود و هیچ نوع پوشش دیگری روی آن قرار نمی گیرد، همچنین مصالح دیگری نیز روی آن اجرا نمی شود.
پنل های بتنی پیش ساخته دارای خصیصه هایی است که آگاهی از آن موجب راهنمایی برای بهترین انتخاب میشود. خصوصیات دیوارپوش بتن اکسپوز عبارت است از: در برابر حرارت بسیار مقاوم میباشد و حتی در آتش سوزی به هیچ عنوان نمیسوزد و تغییر شکل نمیدهد. امکان استفاده در خارج و داخل ساختمان را دارد. در برابر آب و رطوبت و همچنین نفوذ آب مقاومت بسیار بالایی دارد. نصب آن بسیار آسان و راحت و سریع است. طول عمر بالایی دارد و در برابر سایش و اصطحلاک بسیار مقاوم میباشد وزن پنل های بتنی پیش ساخته از بتن بسیار سبک تر است. از نظر کارشناسان دوستدار محیط زیست میباشد و هیچ گونه ماده ی سمی و خطرناک در پروسه تولید آن استفاده نشده است. زیبایی ظاهری و تنوع طرح بسیار بالایی دارد. قابلیت رنگ پذیری نیز دارد. بتن اکسپوز سطحی براق و نیمه صیقلی دارد.این بتن را می توان به شکل حصیری، خشتی و ساده درست کرد. بتن اکسپوز در سه رنگ خاکستری کمرنگ، معمولی و پر رنگ موجود می باشد. میزان مصرف بتن اکسپوز در هر متر مربع، ۴۰ کیلوگرم می باشد.
روشهای نصب پنل های بتنی پیش ساخته به دو دسته نصب خشک و نصب دوغابی تقسیم میشود.
در این روش نصب، پنل های بتنی با دوغاب ماسه و سیمان انجام میشود. ابتدا با شکاف هایی که پشت تایل ایجاد میکنیم، از مفتول هایی که در پشت تایل تعبیه شده، اسکوپ را در تایل ایجاد کرده و پس از چیدن تعدادی در کنار هم، پشت آن را دوغاب میریزیم. ضخامت دوغاب بایستی حداقل ۳cm و حداکثر ۵cm باشد. دوغاب شامل ماسه، سیمان سیاه، سفید و چسب بتن و آب است.. این روش حتما نیاز به بندکشی دارد.برای استفاده از این روش زیرسازی کار میتواند آجر یا بلوک یا سفال و یا رابیتس خمیر مالی شده باشد. در پروژه پایاژن دارو روش نصب پنل های بتنی پیش ساخته به صورت دوغابی می باشد. نصب پنلهای بتنی به روش نصب خشک: در روش نصب پنل های بتنی به صورت خشک شیوههای زیر پرکاربردتر هستند: نصب پنل های بتنی با استفاده از زیرسازی فلزی و یراق آلات نصب (نبشی و پیچ) نصب پنل های بتنی با استفاده از زیرسازی فلزی و پیچ کردن تایل به زیرسازی نصب پنل های بتنی با استفاده از زیرسازی فلزی و چسب مگااستون نصب پنل های بتنی با استفاده از چسب BK2F نصب پنل های بتنی با استفاده از زیرسازی (دیوار نازک کاری شده ، آجری یا بتنی) و پیچ نصب پنل های بتنی با استفاده از زیرسازی (دیوار نازک کاری شده با هر متریالی) و چسب کاشی
در این روش از دو ردیف پروفیل فلزی عمودی و افقی استفاده میشود که پروفیلهای عمودی بستگی به شاپ انجام شده با فاصله ۸۰سانتی متر تا ۱۲۰سانتی متر نصب میشوند و پروفیلهای افقی براساس جاگذاری یراق پشت تایل بتن اکسپوز، روی پروفیلهای عمودی نصب و جوش میشوند. در این روش پشت پنل بتنی در هنگام تولید یک پلیت ۱۰*۱۰ که روی آن یک مهره متصل شده است کار گذاشته میشود. فاصله آکس به آکس قوطیهای افقی باید با فاصله آکس به آکس مهرههای پشت تایل بتن اکسپوز یکسان باشد. برای اتصال پنل های بتنی به قوطیهای افقی از یک یراق نبشی و پیچ استفاده میشود که دارای یک شیار لوبیایی برای تنظیم اندازه است، نبشی از یک طرف توسط پیچ به مهره پشت بتن اکسپوز اتصال پیدا میکند و طرف دیگر آن روی قوطی افقی مینشیند و به قوطی جوش میشود.
این سیستم نصب بسیار دقیق و تمیز است. در پروژه ویلای هروی از این روش نصب استفاده شده است.