در دنیای مدرن امروز، سبک زندگی انسان دستخوش تغییر و تحول شده است و بشر به ساخت سازههایی با پایینترین هزینه، بهترین کیفیت و در کوتاهترین زمان ممکن تمایل پیدا کرده است. بدین ترتیب در روشهای نوین ساختمان سازی، فناوری ساخت سازههای پیش ساخته رواج یافته است و دیوارهای پیش ساخته را میتوان یکی از مدرنترین نوع دیوارها معرفی کرد که وعده ساخت و ساز هایی با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمان ممکن را به ما میدهند. همانطور که میدانید دیوار به ساختاری یکپارچه، محکم و استوار اطلاق میشود که از متریال مختلف همانند آجر، سنگ، بتن، چوب، ساندویچ پانل و… ساخته میشود و وظیفهی جداسازی فضاها از یکدیگر را بر عهده دارد و لازم به ذکر است که در گذشته دیوارها به عنوان جزء باربر در ساختمان عمل میکردند اما امروزه با اهمیت مبحث سبک سازی ساختمان، دیوار پیش ساخته جایگزین نمونههای پیشین شده است و بار سازه را اسکلت ساختمان تحمل میکند.
پیشینه ساخت دیوارهای پیش ساخته به روم باستان باز میگردد. رومیان برای ساخت چنین دیوارهایی، بتن را در قالبهای مخصوص میریختند و پس از آماده شدن آن را تا محل موردنظر حمل میکردند. دیوارها یا پنلهای بتنی پیش ساخته نوعی محصولات ساختمانی هستند که در خارج از سایت (محل پروژه) تولید و در محل مونتاژ میشوند. این دیوارها جایگزینی برای ساختوساز سنتی مبتنی بر ساخت در محل هستند.دیوارهای پیش ساخته میتوانند زمان ساخت سریعتر و کیفیت بهتر را به دلیل هماهنگی بیشتر فرآیندهای زنجیره تأمین و تولید در محیط کارخانه با شرایط کنترل شده فراهم کنند.
دیوار کناف دیوار بتنی دیوار گچی دیوار چوبی دیوار یونولیتی دیوار ساندویچ پانلی دیوار پی وی سی
دیوار پیش ساخته کناف، صفحات فلزی یکپارچه ای از جنس گالوانیزه است که صفحات گچی و سیمانی به عنوان روکش بر روی آن پیچ میشوند. این دسته از دیوارها را میتوان یکی از پرکاربردترین دیوار پیش ساخته در اروپا معرفی کرد. استفاده از این دیوار به منظور تفکیک فضای داخلی صورت می گیرد. اجرای این دیوارها به دو روش سیستم سازه ای و بدون سیستم سازه ای انجام می شود. از جمله مزیت های این دیوارها می توان به استفاده از آن ها به عنوان عایق حرارتی و صوتی اشاره کرد. از دیگر مزایای به کارگیری این دیوارها می توان به نصب آسان، امکان تعمیر آن، سرعت در اجرا، دوستدار طبیعت بودن، و مقرون به صرفه بودن آن ها اشاره کرد.
دیوار پیش ساخته بتنی از سیمان، سنگدانه، آب و … تشکیل شده است. جالب است بدانید، استفاده از دیوارهای بتنی میتواند هزینه اجرا نمای ساختمان را تا میزان قابل توجهی کاهش داد. زیرا این نوع از دیوارهای پیشساخته نمای ظاهری تقریبا زیبایی دارند. یکی از مهمترین ویژگیهای این دیوارها، مقرون به صرفه بودن و نصب سریع و راحت آن است.بهتر است توجه داشته باشید، دیوار پیش ساخته بتنی را میتوان در ابعاد مختلف با توجه به فضایی که میخواهید از آن استفاده نمایید، سفارش دهید. پیش ساخته بتنی را میتوان با استفاده از دو روش سیستم سازهای و غیرسازهای قابلیت اجرا شدن را دارند. مهمترین مزیت دیوار پیش ساخته بتنی، میتوان به عایق حرارت و صوتی بودن آن اشاره نمود. در پروژه ویلای پندار از پنل های بتنی پیش ساخته استفاده شده است.
دیوارهای پیش ساخته گچی از آب، گچ و الیاف سبک تولید میشوند. بهتر است توجه نمایید، الیافی که در آن استفاده میشود حتما از الیاف غیر حساسیتزا هستند. همچنین دانههای گچی که برای دیوار پیش ساخته گچی استفاده میشود، گچدانه ریز است. این دیوارهای گچی به نحوی ساخته میشوند که نر و مادگی دارند تا زمانی که کنار یکدیگر قرار گرفتن در هم قفل شوند.برای اتصال دیوار پیش ساخته گچی از ملاتی که از گچ ساخته شده است استفاده میشود و درزهای آن پر میشود. یکی از مهمترین کاربردهای دیوارهای گچی پیش ساخته، جداسازی فضای داخلی ساختمان است و لازم به ذکر است که دیوارهای پیش ساخته جز آن دسته از دیوارهای غیر باربر قرار میگیرد. زیرا وزن این نوع دیوار پیش ساخته تا حد زیادی نسبت با سایر آنها کمتر است.
از دیگر انواع دیوارهای پیش ساخته می توان به دیوار پیش ساخته چوبی اشاره کرد. استفاده از دیوارهای پیش ساخته چوبی در ساخت کلبه و ساختمان های چوبی بکار می رود. دیوارهای پیش ساخته چوبی وزن کمی دارند و بعضی اوقات به عنوان یک عنصر تکمیل کننده در داخل و خارج ساختمان و دکوراسیون داخلی، مورد استفاده قرار می گیرند. برای افزایش میزان استحکام این نوع دیوارها، دیوارهای باربر را به طور مستقیم به پی بتنی ساختمان وصل می کنند تا نگرانی در مورد مقاومت ساختمان وجود نداشته باشد.
دیوار پیش ساخته یونولیتی در اصطلاح به تری دی پانل اطلاق میشود که از دو لایه شبکه مش فولادی و یک لایه فوم پلی استایرن در لایه میانی آن تشکیل شده است. پس از اجرای تری دی پانل در محل مورد نظر از یک لایه پوشش بتنی بر روی آن به صورت شاتکریت استفاده میشود. فوم پلی استایرن در لایه میانی این دیوار، در مقابل رطوبت و رشد قارچ و میکروب از مقاومت بالایی برخوردار است. همچنین گفتنی است که در مناطق مرطوب، میبایست از شبکه فلزی از جنس فولاد گالوانیزه استفاده شود که در برابر رطوبت مقاوم باشد.
یکی از متداولترین و بهترین نوع دیوارهای پیش ساخته، دیوار ساندویچ پانلی است که از مصالح پیش ساخته ساندویچپانل دیواری ساخته میشود. پانلهای دیواری از سه لایه اصلی تشکیل شدهاند و در مقایسه با سایر انواع دیوارهای پیش ساخته گچی، بتنی و… از کیفیت بالاتری برخوردار هستند.
علاوه بر صنعت ساختمان در صنایع بسیاری از جمله ساخت کانکس ساندویچپانلی، انواع سوله مانند سوله خرپایی و اتاق حمل بار کاربرد دارند و متناسب با متریال مصرفی جهت ساخت، در انواع متعددی دستهبندی میشوند. انواع ساندویچ پنل دیواری عبارت است از: پشم شیشه، پشم سنگ، پلی، استایرن، پلی یورتان، گالوانیزه، دو رو، نایلون، پیچ مخفی، پی وی سی و…
یکی از انواع پانلهایی است که در ساخت دیوار پیش ساخته کاربرد دارد.عایق به کار رفته در این پانلها از جنس پلی پروپلین با فیبر شیشهای تقویت شده همراه با رزین اپوکسی است و ورق به کار رفته در آن از جنس فایبرگلاس میباشد. به دلیل داشتن ویژگیهای ساختاری این مصالح بالغ بر ۵۰ درصد مصالح ساختمانی از جنس پی وی سی است علاوه بر این از pvc در اسباب بازیها، علامت مغناطیسی کارتها، صفحات گرامافون، لوله کشی آّب و فاضلاب و بسیاری مکانهای دیگر استفاده میشود.ساندویچ پانلهای پی وی سی دارای ویژگیهایی اعم از: عدم پوسیدگی و آسیب پذیری پایدارکننده امواج ماورا بنفش بهداشتی و قابل شستشو استفاده برای دکوراسیون داخلی دیوار مقاوم در برابر باد و باران مقاوم در برابر نفوذ و رشد قارچها، کپک زدگی مقاوم در برابر مواد شیمیایی و گازهای سمی